От бр. 43 на Държавен вестник (27 май 2025 г.) става ясно, че са приети важни промени в нормативните изисквания за пожарна безопасност при експлоатацията на обекти и по-специално – в изискванията към вентилационните системи за екстракция в професионални кухни. Имайки предвид колко критична е безопасността на инсталациите в професионалните кухни, заведенията и други видове заведения за обществено хранене, тези законови промени са стъпка към осигуряването на максимална пожарна безопасност в тях.


Измененията и допълненията на Наредба № 8121з-647 от 1.10. 2014 г., касаеща правилата и нормите за пожарна безопасност при експлоатация на обектите, са вече обнародвани в Държавен вестник. Промените касаят правилата за почистване на въздушни тръбопроводи и вентилационни шахти, които служат за извличане на газове и пари, получени при термична обработка на хранителни продукти. Те задължават собствениците да извършват и документират почистването на вентилационните системи преди есенно-зимния период и периодично.


Ето какво казват обновените текстове в Наредбата:


Чл. 5. Собствениците или ръководителите на обектите носят отговорност за:

15. (нова - ДВ, бр. 43 от 2025 г., в сила от 29.06.2025 г.) почистване на въздухопроводите и вентилационните шахти на смукателните вентилационни инсталации за отвеждане на газове и пари, получени в резултат на температурната обработка на хранителни продукти и на техните негорими мастни филтри (мазниноуловители);


Чл. 9. (1) За създаване на организация за осигуряване на пожарната безопасност (ПБ) на обектите се разработват следните документи:

5. (изм. - ДВ, бр. 43 от 2025 г., в сила от 29.06.2025 г.) протоколи за извършени ремонти, почистване или проверки на състоянието на отоплителните уреди и съоръжения, почистване на въздухопроводите и вентилационните шахти на смукателните вентилационни инсталации за отвеждане на газове и пари, получени в резултат на температурната обработка на хранителни продукти и на техните негорими мастни филтри (мазниноуловители), проверки на изправността на блокировките на смукателни инсталации, обслужващи експлозивоопасни технологични съоръжения и други устройства, гарантиращи ПБ преди настъпване на есенно-зимния период, и периодично за осигуряване на пожарната им безопасност.


Всичко това означава, че дейностите по почистване и поддръжка на вентилацията в професионални кухни ще трябва не само да се извършват задължително, но и да се документират и съхраняват в пожарното досие на обекта.


Чистата и поддържана вентилационна система е от решаващо значение за пожарната безопасност на всяка сграда, особено когато става дума за обществени заведения, в които се извършва термообработка. Когато въздушните тръбопроводи са пълни с прах, мазнини и други частици, те могат значително да повишат опасността в случай на пожар, тъй като пламъците и топлината се разпространяват именно през вентилационната система към всички части на сградата. А замърсяванията в нея действат буквално като гориво. Ето защо приветстваме нормативните промени като важен акт към минимизиране на риска от пожар.


В практиката си ние използваме цялостен подход, който включва оценка на текущото състояние на вентилационната система, почистване на въздушните канали, финален доклад за извършените дейности и за състоянието на въздуховодната система. Дейностите се изпълняват съгласно европейския стандарт EN 15780 и съответстват на Директива 89/654/ЕИО от 30 ноември 1989 г. относно минималните изисквания за безопасност и здраве на работното място.

© Copyright - Hamster Cleaning 2022