Какво прави работата на хотелиерите, ресторантьорите и компаниите, занимаващи се с кетъринг, сложна и комплексна задача? Освен да осигурят уют за своите гости и възможно най-високо ниво на обслужване, от тях се очаква да се грижат за всеки аспект от сградната поддръжка и да познават и спазват нормативната уредба, гарантираща безопасност както за клиентите, така и за персонала. Ето защо в днешния материал обръщаме внимание на поддръжката на вентилационните системи и на най-новите законодателни промени, които касаят сектора на хотелиерството, ресторантьорството и кетъринга.


Хотелиерството е бизнес с множество измерения. Така например имаме градски хотели, адресирани към нуждите на бизнеса, спа комплекси, предлагащи множество водни атракциони, малки семейни хотели, чийто приоритет е домашният уют, ваканционни обекти, работещи само определен период от време, и т.н. Общото при всички тях обаче е, че в повечето случаи разполагат с вентилационни системи. Те са критичен компонент за безопасността и ефективността на хотелите и ресторантите и съответно се считат за решаващ фактор за бизнес – успеха. 


Къде се крие заплахата?


В ОВК системите се натрупват:

  • Прах, мухъл, гъбички и бактерии – които могат да окажат директно въздействие върху здравето на обитателите;
  • Фин прах и строителни отпадъци – което налага нуждата от почистване на въздуховодите дори при новопостроени сгради;
  • Мазнини и замърсявания вследствие на термична обработка на храни в кухни – директно повишаващи риска от пожар.


Освен гаранция за здравословна среда – безспорно най-важния аспект от нашата дейност, почистването на въздуховодите има и допълнителна добавена стойност – енергийна ефективност и пожарна безопасност.


Според изследване на Асоциацията за вентилационна хигиена NADCA и Университета на Колорадо (University of Colorado) почистването на слабо замърсени ОВК системи може да повиши енергийната ефективност на сградата с до 11%, а обработката на тежко замърсени въздухопроводи – с до 30% - 40%.


Нещо повече – в помещения, в които се извършва термична обработка на храни, чистата и поддържана вентилация минимизира риска от пожар, тъй като натрупаните по вътрешността на тръбите замърсявания действат буквално като гориво.


Какво касаят най-новите нормативни промени в правилата и нормите за пожарна безопасност?


Важно е да се отбележи, че от юни 2025 г. влязоха в сила важни промени по отношение правилата за почистване на въздуховоди, служещи за извличане на газове и пари при процеси на термична обработка на хранителни продукти Те задължават собствениците да извършват и документират почистването на вентилационните системи преди есенно-зимния период и периодично. Измененията и допълненията са в Наредба № 8121з-647 от 1.10.2014 г., касаеща правилата и нормите за пожарна безопасност при експлоатация на обектите, и гласят следното:


Чл. 5. Собствениците или ръководителите на обектите носят отговорност за:

15. (нова – ДВ, бр. 43 от 2025 г., в сила от 29.06.2025 г.) почистване на въздухопроводите и вентилационните шахти на смукателните вентилационни инсталации за отвеждане на газове и пари, получени в резултат на температурната обработка на хранителни продукти и на техните негорими мастни филтри (мазниноуловители);


Чл. 9. (1) За създаване на организация за осигуряване на пожарната безопасност (ПБ) на обектите се разработват следните документи:


5. (изм. – ДВ, бр. 43 от 2025 г., в сила от 29.06.2025 г.) протоколи за извършени ремонти, почистване или проверки на състоянието на отоплителните уреди и съоръжения, почистване на въздухопроводите и вентилационните шахти на смукателните вентилационни инсталации за отвеждане на газове и пари, получени в резултат на температурната обработка на хранителни продукти и на техните негорими мастни филтри (мазниноуловители), проверки на изправността на блокировките на смукателни инсталации, обслужващи експлозивоопасни технологични съоръжения и други устройства, гарантиращи ПБ преди настъпване на есенно-зимния период, и периодично за осигуряване на пожарната им безопасност.

© Copyright - Hamster Cleaning 2022